Kako spreciti listanje noktiju

24 Feb

Nokti su ogledalo zdravlja, i promene koje se uoče na njima, često mogu ukazati na dešavanja unutar našeg organizma. Zdravi nokti su glatki i čvrsti, a okolno meso bledoružičaste boje. Niz poremećaja može uticati na njhv izgled.

Na kvalitet noktiju dosta utiče način života koji vodite. Udubljeni ili hrapavi nokti, kao i bele tačice ispod njih, najčešće ukazuju na neodtatak nekog vitamina u organizmu.

Ukoliko su vam nokti krti, lomljivi i skloni listanju, a da pri tom nisu veliki, par saveta će vam pomoći da konačno zablistaju u punom sjaju.

Kako sprečiti listanje noktiju?

- Poboljšajte ishranu vitaminima. Jedite više voća i mesa, pogotovo jedite hranu bogatu vitaminim D i E i kalcijumom, koji podstiču rast i čvrstinu kako noktiju, tako i kostiju uopšte.

- Ukoliko su vam nokti meki, pomaže utrljavanje korice limuna na njih. Osim toga, ovaj metod je dobar i za omekšavanje znoktice, kao i vraćanje prirodne beline koju nokti mogu izgubiti ukoliko ste pušač ili se loše hranite.

- Krte nokte nikako nemojte seći grickalicom, jer ih tako samo možete izlomiti. Secite ih makazicama koje se nalaze u svakom priboru za manikir, ili ih jednostavno isturpijajte do zadovoljavajuće dužine.

- Noktima koji se često lome možete pomoći tako što će te im priuštiti tretman omega kiselinama. Nije u pitanju nikakav kozmetički tretman, već jednostavno desetominutno držanje vrhova prstiju u smlačenom mslinovom ulju. Ovaj postupak ponavljajte svaki drugi dan, dok ne dođete do željenih rezultata.

- Ukoliko imate tu lošu naviku da grickate nokte, odmah prestanite s tim. Istraživanja su pokazalo da to može prerasti u patološki poremećaj, do tog stadijuma, da ne možete prestati s tim dok vam ne pođe krv!

- Odmorite nokte od laka. Koliko god oni delovali čvršće, i lepše izgledali, nakon perioda nošenja laka, dajte noktima oduška, tako što ćete ukloniti ostatke laka uljanim acetonom, istrljati ih AD uljem i tako ih ,,nahraniti’’ i par dana na njima nositi samo sloj zaštitnog laka protv listanja.

- Ukoliko mislite pak da vam nema pomoći, posetite dermatologa koji će ipak dati najbolju dijagnozu i odrediti vam najbolju terapiju.Povezani tekstovi: