Kako izracunati plodne dane

22 May

Trudnoća i majčinstvo su san većine žena na ovom svetu. Međutim, žena nije šetajuća materica da se trudnoća može desiti u bilo koje vreme, te se stoga ona mora isplanirati.

Jedna od najpoznatijih metoda je metoda određivanja plodnih dana. Plodni dani su zapravo dani u mesecu, između dva ciklusa kada su šanse za začeće najveće. Nisu stoprocentne nikako, ali su svakako najveće tada. U plodnim danima dolazi do ovulacije, odnosno procesa oslobađanja jajne ćelije iz jajnika i njenog puta do materice. Taj ,,put’’ traje par dana i tokom njega je najveća mogućnost začeća. Nakon napuštanja jajnika, ova ćelija živi tek 24h, tako da se termin baš mora ,,pogoditi’’. Ukoliko ste i pre tih 24h imali nezaštićene odnose, postoji velika mogućnost za začeće jer spermatozoidi žive do 5 dana van semenika. Postoji nekoliko načina za određivanje plodnih dana, a to su merenje temperature, praćenje sekreta i tesotovi za ovulaciju.

1. Merenje temperature se odnosi na temperaturu tela, koja se za vreme ovulacije poveća i do jednog stepena. Ako koristte ovu metodu, važno je da svako jutro u isto vreme merite temperaturu, i zapisujete redovno. Na taj način će te dobiti utvrđen grafikon po kom će te odrediti kad vam je u mesecu povišena tempertatura i na onovu toga, par dana pre povišenja utvrditi početak ovulacije. Ova metoda pak zahteva proračun od par meseci.

2. Praćenje sekreta počinje odmah nakon završetka menstruacije, kad u njemu više nema krvi. Na početku je mutan i lepljiv, jer se tad materica čisti od ostataka ljuspica, a kako vreme prolazi, sekret je sve bistriji i obilniji. Zadnji dan kad primetite da vam je sekret takav, nastupa ovulacija. Nakon toga, sekret ponovo postaje lepljiv i gust, sve u cilju onemogućavanja prolaska spermatozoida, tzv.prirodna kontracepcija.

3. Testovi za ovulaciju (sećate se reklame za ,,Maybe baby’’) se mogu kupiti u svakoj apoteci. Na osnovu uzorka iz pljuvačke ili urina, u zavisnosti od proizvođača, meri se nivo LT hormona, koji prouzrokuje ovulaciju. Najprecizniji su od svih navedenih metoda, a i najbrže daju rezultate. Predviđaju ovulaciju i do 36h pre njenog nastupanja, ali se opet moraju uzeti sa rezervom.Povezani tekstovi: